11 mei 2014

Lucas 1:38

Maria zei: ‘De Heer wil ik dienen: laat er met mij gebeuren wat u hebt gezegd.’
Lucas 1:38

Het is moederdag vandaag. Je bent verwend met knutsels en een ontbijt, je bezoekt je moeder als dat kan en geniet van een beetje meer rust dan gewoonlijk. Je kinderen zijn vermoedelijk al een hele week in de weer geweest voor deze dag. Het is dus absoluut een feest dat leeft voor ze.
Vandaag een kijktafel voor moederdag. En daarvoor ging ik op zoek naar moeders in de Bijbel. We kennen ze wel: de dappere Jochebed die Mozes verstopte voor de soldaten van de Farao. De volhardende Hanna, die bleef bidden ondanks alles. Rebekka, die Jakob voortrok boven Esau. Moeders die dicht bij God leven, moeders met al hun fouten, de Bijbel is er beslist eerlijk over.
Eén moeder heeft in de loop van de kerkgeschiedenis een bijzondere plaats gekregen in veel kerken. Dat is Maria. Over heilig of niet ga ik maar geen discussie aan. Maar als protestant vergeet ik wel eens hoe bijzonder is ze. Gelovig en gehoorzaam. Zonder te vragen naar het waarom, zonder discussie over de gevolgen, zonder twijfel over haar talenten. Ze zegt alleen maar vol vertrouwen: de Heer wil ik dienen.
En daarom heb ik deze moederdag een kijktafel met Maria neergezet. In de vorm van wat mooie plaatjes uit verschillende tradities, want een Mariabeeld heb ik niet in huis. Al zou dat best passend zijn, vandaag.

1 opmerking:

Heb je opmerkingen of leuke aanvullingen? Ik vind het leuk om je reactie te horen.