26 februari 2014

Hebreeën 12:2

Laten we daarbij de blik gericht houden op Jezus, de grondlegger en voltooier van ons geloof: denkend aan de vreugde die voor hem in het verschiet lag, liet hij zich niet afschrikken door de schande van het kruis.
Hebreeën 12:2

Binnenkort is het aswoensdag, het begin van de Veertigdagentijd, het begin van de voorbereidingen op Pasen. Over hoe je die tijd met kinderen in kunt vullen, is veel geschreven. Een paar handige links vind je onderaan dit bericht.
Op deze weblog vind je regelmatig een kijktafel op weg naar Pasen. Centraal staat daarin het kruis, waar we al onze zorgen, vragen en dank mogen brengen. Die symboliseren we met steentjes die we aan de voet van het kruis neerleggen. Ook branden we een kaars erbij, als symbool voor Jezus, het Licht van de wereld, wiens licht bijna gedoofd was op Goede Vrijdag. Die dag blijft de kaars dan ook uit. Je kunt ook 7 kaarsen nemen en er iedere zondag één minder branden om de weg naar Pasen te symboliseren.
Aswoensdag kennen wij vanuit onze protestantse achtergrond minder goed, maar het leek mij een geschikte vorm om met de kinderen het begin van de Veertigdagentijd te markeren. Bij ons thuis maken we er een activiteit van na het avondeten. We zetten een askruis op onze hand. Het laat zien dat we naar Goede Vrijdag en Pasen op weg zijn en daar bij stil willen staan, de komende weken. We willen onze blik gericht houden op Jezus, zoals in Hebreeën staat. Het kruisteken laat ook Gods liefde voor ons zien, het laat zien dat de dood niet het laatste woord zal hebben in het leven van Jezus of in ons leven. 

Daarbij staat de eerste kijktafel van de lijdenstijd op tafel. We leggen uit dat we onze zorgen, zonden en dank bij het kruis mogen brengen en leggen de eerste steentjes neer. We introduceren ons eigen paasliedboek - een blad met liedjes waar we ombeurten een lied uit kiezen om na het eten te zingen.
En we praten over de komende tijd. Hoe mensen op weg naar pasen extra tijd nemen om aan God te denken door te vasten en te bidden. En wat we daar zelf mee kunnen doen.


Links:
Tear geeft een kalender uit in postervorm voor de 40dagentijd. Je kunt hem ook in je mailbox ontvangen
Jop heeft een 40dagen Goed nieuwskrant voor jongeren
Hier een kleurplaat met een tijdbalk op weg naar Pasen

2 opmerkingen:

  1. Dank je wel voor je mooie blog! En voor de links.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Johanna, al een hele tijd geleden kwam ik via een vriendin op jouw blog terecht. De gedachte om de bijbel voor de kinderen in beeld te brengen daar liep ik al een tijdje mee rond. Uiteindelijk hebben we (door jouw blog geinspireerd) gekozen om elke week een tekst uit de kerkdienst in een gezinsviering aan tafel op zondagavond een plek te geven. We schrijven de tekst uit, (1 van de kinderen) we denken na over hoe we het in beeld kunnen brengen met een knutsel, legopoppetjes, voorwerpen etc etc. Daarna proberen we de tekst te memoriseren, en we zingen bij het onderwerp een aantal liedjes. Het is echt een leuk gezinsmoment geworden. De kinderen zijn er heel enthousiast over, en wij ook. (onze kinderen hebben de leeftijd van 2,5,7 en 8) Ze kijken er elke week naar uit.
    Ik wilde dat graag met je delen! Bedankt! Anneke

    BeantwoordenVerwijderen

Heb je opmerkingen of leuke aanvullingen? Ik vind het leuk om je reactie te horen.