6 april 2014

stille week

Rond palmzondag wordt de paastuin nog vrolijker. Hosanna, staat er met grote letters tussen de planten. Als uitroep van erkenning van het Koningschap van Jezus. Een ezeltje loopt over de kleden die zijn uitgespreid.
Daarna begint de stille week. We denken samen aan de laatste week van Jezus op aarde. Daarbij lezen we iedere dag een verhaal uit de kinderbijbel en zetten een bijpassend symbool op tafel.
Zo herinneren we ons de vrouw die Jezus zalfde als voorbereiding op Zijn begrafenis. Dinsdag komt er daarom een schaaltje met geurige kruiden (potpourri) te staan net zo geurig als de olie die ze gebruikte om Jezus te zalven.
Woensdag staat er een schaal met water en ligt er een handdoek. We lezen over de voetwassing en denken eraan dat we elkaar moeten dienen, zoals Jezus de minste werd.
Donderdag liggen er matzes en staat er een bekertje druivesap. We lezen over het laatste avondmaal.
Vrijdag wordt het stil en leeg rond de paastuin. Het kruis staat centraal. We ruimen alle stenen op die in de loop van deze weken bij het kruis verzameld zijn. Onze lasten zijn bij Hem, wij hoeven ze niet meer mee te dragen.
Zaterdag ligt de steen voor het graf. Het kruis is weg. We lezen een kort vers over de vrouwen die achterbleven bij het graf (Matte├╝s 27:61).
Paasmorgen is het graf open, een engel staat erbij. Hij is niet hier, Hij is opgestaan!

1 opmerking:

  1. Mooi, heel waardevol. Ik wilde toch nog even reageren op het 'erkennen van Hem als Koning'. Ze hadden allemaal - ook de discipelen - zijn Koningschap wel heel verkeerd begrepen. Hij zou hen niet verlossen van de Romeinen, maar van hun zondenlast... Dat begrepen zelfs zijn leerlingen niet tot in Getsemane toe... Ze wilden geen lijdende Koning zonder (aards) koninkrijk en zonder troon. En willen wij nu nog steeds eigenlijk niet vaak christen zijn zonder lijden? Zou het een erkennen geweest zijn?

    BeantwoordenVerwijderen

Heb je opmerkingen of leuke aanvullingen? Ik vind het leuk om je reactie te horen.